Gezonde school     

Onze school is gezond!

Openbare sportbasisschool ’t Kruisrak is een Gezonde School. Dit betekent dat wij structureel werken aan de gezondheid van onze leerlingen. Een Gezonde School verbetert de gezondheid van leerlingen.

Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de kinderen.
Dat is belangrijk, want dit draagt allemaal bij aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.
't Kruisrak is gezonde school voor twee thema's: 'Bewegen en sport' en 'Voeding'

Voedingsbeleid pauze hap
De ochtendpauze op school is het moment om even iets te eten en te drinken. Dat is belangrijk om het vol te houden tot de middagpauze. Maar een pauze hap is niet bedoeld als hele maaltijd. Geef daarom iets mee wat niet te groot is en niet teveel calorieën bevat. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn onze zogenoemde “fruitdagen”. Op deze drie dagen nemen de kinderen alleen groente of fruit mee voor tijdens de 10 uur pauze. Een alternatief is een boterham.

Tips voor de overige dagen:

Vanaf november 2018 t/m april 2019 krijgen de kinderen via de school gratis EU-schoolfruit.
Voor meer info: www.euschoolfruit.nl
 

Trakteren: hoe groter, hoe beter?
Uitgangspunt is dat een traktatie een extraatje is. Voorbeelden van traktaties zijn: een doosje rozijnen, krakelingen, popcorn, zoute sticks, waterijsjes, (volkoren)biscuitjes, lange vingers, soepstengels, rijstwafels, ongezoete popcorn, groentezakjes, kaas (beperkte hoeveelheid), worst (beperkte hoeveelheid), stukjes komkommer, worteltjes of cherrytomaatjes.

Een paar leuke ideetjes: een trosje pitloze druiven in cellofaan met een lint, mandarijntjes versierd als muisjes, een spies met groente/fruit eventueel gecombineerd met “gezonde” snoepjes. Denk ook eens aan iets niet eetbaars. Stuiterballen, een pen of een ander klein cadeautje zijn ook een mogelijkheid. Op http://gezondtrakteren.nl en http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/naar-school/trakteren.aspx zijn leuke en gezonde traktaties te vinden. 

Bewegingsonderwijs
Onze school heeft bovendien speciale aandacht voor het thema ‘sport en bewegen’. Er wordt planmatig gewerkt met de leerlijnen uit het bewegingsonderwijs. Ons motto is: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.
Omdat wij op deze manier de gezondheid van onze leerlingen verbeteren draagt onze school het landelijke Vignet Gezonde School. Het Vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen, die structureel, planmatig en integraal werken aan het verbeteren van de gezondheid van leerlingen. Hiermee willen wij aan onze leerlingen en hun ouders laten zien dat wij de gezondheid van onze leerlingen en leerkrachten erg belangrijk vinden.
Wilt u meer weten over het Vignet Gezonde School? Kijk dan op de website van het Vignet Gezonde School.

In september 2018 is het bericht gekomen dat we voor de derde achtereenvolgende keer het vignet toegekend hebben gekregen voor 'Bewegen en sport'. Bovendien is het themacertificaat 'Voeding' voor de tweede keer toegekend. Natuurlijk zijn we daar erg trots op!

Fruit- en groentetips
eusfouderbrochure1617.pdf
Download